Un aliment consumat zilnic de milioane de români distruge sănătatea treptat. Zahărul ajunge să fie comparat cu alcoolul, deoarece specialiștii sunt de părere că ne „roade” corpul fără să știm. Acesta trebuie redus drastic și înlocuit cu alte produse mai sănătoase.
Medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre zahăr. Este alimentul pe care milioane de români îl consumă în fiecare zi a vieții lor, de multe ori fără să știe. Specialiștii spun că cel care are nevoie de el este creierul, pentru starea de bine pe care o dă, nicidecum corpul. Așa că, sfatul lor este ca oamenii să reducă zahărul pentru că acesta ne „roade” corpul, ca alcoolul. Zahărul nu doar ne aduce kilograme în plus, ci și îmbătrânește.
Mihaela Bilic îi îndeamnă pe oameni să nu bea zahărul, ci să-l mestece. Adică, dacă tot simt nevoia să consume acest aliment, atunci să renunțe la sucuri și să mănânce ciocolată, de exemplu. Doza recomandată de zahăr pe zi ar fi de 6 lingurițe, spun experții, însă de cele mai multe ori, oamenii nu știu acest lucru. Nutriționistul susține că iubitorii de zahăr ar trebui să-l consume în cantități mai mici și de calitate, renunțând astfel la sucurile din comerț.
„Oare cât o să ne mai ia… până vom pune zahărul lângă alcool, tutun şi droguri uşoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv şi iubeşte gustul dulce. Când consumăm zahăr se sintetizează substanţe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii. (…) Pentru nicotină şi alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaştem că nu sunt nutrienţi, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zahărul va fi mai greu şi mai lung.
Însă cu puţin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. Această afecţiune parșivă şi necruţătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluţie nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulaţia sangvină, funcţionarea cerebrală, dinții, picioarele… într-un cuvânt ne descompunem. Şi cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zahărului din sânge.
Dincolo de siluetă, zahărul îmbătrânește şi îmbolnăveşte, accelerează reacțiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare…ce periculos că ne place! Iar când realizăm, e prea târziu. Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminăm din alimentaţie, dar merită să-l reducem drastic! Consumaţi-l rar şi cu moderaţie, în produse de calitate şi care vă plac mult. Şi sub nicio formă nu-l beți, nu-l consumaţi în formă lichidă.
O bucațică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacţie maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Şi irosim dintr-un foc 6 linguriţe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfacţie zero! Dacă tot mâncaţi zahăr, măcar mestecați-l, nu-l beți”, este mesajul scris de medicul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.